• Briards-Jardin-De-Seigle
 

Het Ras.

 

De Briard is een rustieke hond, middelgroot, zeer elegant, harmonieus met een solide voorkomen. De vacht is lang en dient een knisperende hardheid te hebben zoals de vacht van een geit. Typerend voor de Briard is niet alleen zijn overvloedige fauve, zwarte of grijze vacht maar ook zijn fier gedragen krachtige hoofd, met de lange haren die de ogen als een sluier bedekken en deze hond zo’n prachtig aanzien geven. Zijn grote donkere ogen zijn van een oneindige zachtheid en intelligentie.

 

Het gangwerk is soepel en licht ontegenzeggelijk is de Briard een van de mooiste honden om te zien, maar heeft daarnaast een aantal unieke eigenschappen die hem zo bijzonder maken: de kracht, de moed, zijn loyaliteit, zachtheid en bescheidenheid. Hetgeen waarmee hij zich absoluut onderscheid van andere rassen is zijn grote gevoeligheid, de onvoorwaardelijke trouw aan zijn baas met maar één doel: het zijn baas naar de zin maken.

Goed opgevoed, met een consequente en rustige baas, is de Briard een echte bondgenoot, charmante vriend en zijn baas toegewijd tot aan zijn dood. Slim en vindingrijk, kortom een hond die initiatieven neemt en graag voor zijn baas werkt. 

De Briard is sinds eeuwen gefokt voor het hoeden, begeleiden en beschermen van schapen en het verdedigen van de baas en diens eigendommen. Door zijn aangeboren voorzichtigheid en vindingrijkheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk. Tegenwoordig ziet hij zijn huisgenoten vaak aan als zijn kudde en zo zie je hem tijdens de wandeling zijn "kudde" omcirkelen. De oorspronkelijke herderstalenten kan de Briard als huishond niet ontplooien, maar ook zijn familie verliest hij, zoals anders zijn schapen, niet uit het oog.

 

 

Algemeen voorkomen: Robuust, soepel, gespierd en goed in proporties gebouwd.

 Karakter: Erg intelligent, levendig en speels

Temperament: Onbevreesd, zonder spoor van timiditeit of agressie

Vacht: Lang, minimaal 7 cm op lichaam, golvend en droog. Een compacte ondervacht

Kleur: Zwart, grijs of fauve met al haar tinten

Schofthoogte: reuen 62 tot 68 cm, teven 56 tot 64 cm .